Thursday, August 1, 2013

Το μεγάλο κόλπο με τις «συστημικές» τράπεζες Διασωλήνωση «ζόμπι» με 50 δισ. ευρώ του δημοσίου

Το μεγάλο κόλπο με τις «συστημικές» τράπεζες Διασωλήνωση «ζόμπι» με 50 δισ. ευρώ του δημοσίου

Ανασκόπηση ΤΧΣ: Ανακεφαλαιοποίηση - Συγχωνεύσεις.


Τον απολογισμό του μεγάλου κόλπου με τις τράπεζες που φόρτωσαν με χρέος 50 δισ. ευρώ το δημόσιο, για να παραμείνουν, ωστόσο, σε ιδιωτικά χέρια, εκθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).


Ο "Απολογισμός Δραστηριοτήτων" του ΤΧΣ για το πρώτο εξάμηνο του 2013 περιγράφει πως έγινε η δουλειά.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) βαφτίστηκαν "συστημικές" για να πάρουν τα 50 δισ. ευρώ της πρόσφατης χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση (και "προίκα" όσες τράπεζες δεν βαφτίστηκαν "συστημικές") και τώρα είναι τώρα οι κυρίαρχες του παιχνιδιού.

Τα 50 δισ. φορτώνονται στο ελληνικό δημόσιο, αλλά οι τράπεζες παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια, χάρη στη δυνατότητα που δόθηκε, εφόσον οι ιδιώτες συμμετείχαν στο 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Με την BlackRock να αναμένεται στην Αθήνα το ερχόμενο διάστημα για νέα stress test, όταν τα "κόκκινα δάνεια" αγγίζουν το 30%.

Σε αυτό το τραπεζικό πόκερ, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μαζί με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Γ. Προβόπουλο, ηγήθηκε προσωπικά. Από "θηριοδαμαστής", μάλλον μοιάζει με "dealer" πτωχευμένων τραπεζών, οι οποίες παρά τις διαδοχικές ενέσεις παραμένουν "ζόμπι" διασωληνωμένα απευθείας με το... αίμα της απομύζησης του δημοσίου, μέσω του χρέους προς την ΕΚΤ.


Μίστερ Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς
Μίστερ Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς. 

Την ώρα, μάλιστα, που μείζον θέμα δημιουργείται από τις αποφάσεις της οικονομικής ηγεσίας να στελεχώσει το ΤΧΣ με πρόσωπα τα οποία δεν ήταν καν προτεινόμενα από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και να διατηρήσει αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές για έργο το οποίο αμφισβητείται από πολλούς.

Τα κυριότερα σημεία του 6μηνιαίου απολογισμού του ΤΧΣ είναι τα εξής:

1. Επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), εντός του χρονοδιαγράμματος. Η τελική συνεισφορά του ΤΧΣ ήταν ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) 24.998 εκ. Ευρώ, ενώ η συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων τραπεζών ήταν 28.595 εκ. Ευρώ. Η άνω του 10% συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε τρεις τράπεζες και η υπέρ το άρτιο αποτίμηση των ομολόγων ΕΤΧΣ τα οποία δόθηκαν στις τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη χρήση των δεσμευμένων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο πόρων του ΕΤΧΣ, κατά 3.597 εκ. Ευρώ.

2. Υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας (Relationship Framework Agreements – RFAs) μεταξύ του ΤΧΣ και των τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο. Το Πλαίσιο Συνεργασίας ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ κάθε τράπεζας και του Ταμείου καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Εταιρική Διακυβέρνηση της κάθε Τράπεζας και το πλαίσιο λειτουργίας τους.

3. Θέματα συστημικών τραπεζών:
Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ): Απόκτηση του υγιούς τμήματος της FBB με κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της υπό εκκαθάριση τράπεζας FBB από το ΤΧΣ.

Τράπεζα Πειραιώς: Απόκτηση των δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς με κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προέκυψαν από το ΤΧΣ. Επίσης το Ταμείο έδωσε τη συγκατάθεσή του στην Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της Millennium Bank, την οποία ανακεφαλαιοποίησε η μητρική της τράπεζα BCP.

Alpha Bank: Ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση από την Credit Agricole και απορρόφησή της στη συνέχεια.

Eurobank: Το ΤΧΣ απέκτησε πλήρη δικαιώματα ψήφου μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Το ΤΧΣ ενέκρινε συμφωνία της Eurobank με τη Fairfax Financial Holdings βάσει της οποίας η τελευταία θα καλύψει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Eurobank Properties.

Συνάντηση Σαμαρά με ΤΧΣ και υπερ-τραπεζίτες
Συνάντηση Σαμαρά με ΤΧΣ και υπερ-τραπεζίτες. 
4. Μεταβατικά Πιστωτικά Ιδρύματα:
Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΝΤΤ): Το ΤΧΣ κατέβαλε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ΝΤΤ και, κάλυψε τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού όπως αυτά ορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης το ΤΧΣ, μετά από διαγωνιστική διαδικασία κατέληξε σε συμφωνία με τη Eurobank για την πώληση του ΝΤΤ σε αυτή. Η πώληση θα ολοκληρωθεί μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Νέα Proton Bank: To TΧΣ μετά από διαγωνιστική διαδικασία αποφάσισε την πώληση της Nέας Proton Bank στην Eurobank. To ΤΧΣ δεσμεύτηκε να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα πριν την ολοκλήρωση της πώλησης.

5. Το ΤΧΣ έλαβε από το ΕΤΧΣ στις 31/5/2013 ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,2 δισ Ευρώ. Ως εκ τούτου το μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου ανήλθε στα 49,7 δισ Ευρώ.

Την πλήρη Εξαμηνιαία Έκθεση μπορείτε να τη βρείτε στο σύνδεσμο εδώ: «Δραστηριότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013».


ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ για την ελευθεροτυπία

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment