Thursday, May 29, 2014

Η «Σιδηρά Μανόλια» απειλεί τον Γιούνκερ

Τελικά η Ανγκελα Μέρκελ ήξερε τι έλεγε όταν προειδοποιούσε, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ότι ο δρόμος προς την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι μακρύς και επίπονος. Η απόφαση των «28» ηγετών των κρατ ών-μελών...
να εξουσιοδοτήσουν τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι να διεξάγει διαβουλεύσεις με το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επισήμανση του Φαν Ρομπέι ότι «οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν σε ένα πρόσωπο».
Ο Γιούνκερ στο περιθώριο;
Η πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, βάσει της οποίας θα έπρεπε κανονικά να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, προβλέπει ότι οι «28» θα επιλέξουν τον υποψήφιο της πολιτικής ομάδας που εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Αμέσως μετά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κοινοποιηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κ οινοβουλίου που πρέπει να εγκρίνει την πρόταση με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή, 376 ψήφους.

Με βάση, λοιπόν, τη νέα πολιτική γεωγραφία εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έπρεπε να είναι ο επικρατέστερος. Αυτά σύμφωνα με την κατά γράμμα εφαρμογή της Λισαβόνας. Ωστόσο, η επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως κ� �ι του προέδρου του Συμβουλίου, είναι μια κατ' εξοχήν πολιτική υπόθεση και διαδικασία. Γι' αυτό τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως προς την τελική επιλογή του διαδόχου του Μπαρόζο. Ολα είναι πιθανά.
Οι αντιδράσεις στην υποψηφιότητα Γιούνκερ από ισχυρούς παίκτες, όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, οδήγησαν τους «28» να ανοίξουν την πόρτα σε μια «τρίτη» λύση η οποία, όπως φαίνεται, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, έχει άρωμα γυναίκας. Και δεν είναι γαλλικό άρωμα. Είναι λιθουανικό. Τα τελευταία 24ωρα το όνομα της Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προέδρου της Λιθουανίας, ακούγεται πολύ έντονα ως μια ισχυρή, αουτσάϊντερ, επιλογή για πρόεδρο της Επιτροπής.
Η «Σιδηρά Μανόλια» της Ευρώπης
Ποια είναι, όμως, η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε που φαίνεται να απειλεί τον Γιούνκερ για την προεδρία τη ς Κομισιόν;
Η Λιθουανή πρόεδρος αναδείχθηκε πολύ γρήγορα ως μια σημαντική προσωπικότητα στα ευρωπαϊκά πράγματα. Οσοι την γνωρίζουν ή έχουν δουλέψει μαζί της μιλούν για μια γυναίκα η οποία είναι «σκληρή», λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και δεν «διυλίζει τον κώνωπα». Δεν είναι τυχαίος, λοιπόν, ο χαρακτηρισμός που της αποδίδουν ως η «σιδηρά Μανόλια».

Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment