Saturday, June 28, 2014

Η ΔΕΗ... όχημα της Κουμουνδούρου για τη δημιουργία πολιτικών εξελίξεων

"Το πρώτο βήμα για τη διαδικασία συγκρότησης του παλλαϊκού μετώπου έγινε" εκτιμούσαν συνεργάτες του Α. Τσίπρα μετά τη λή ξη της εκδήλωσης για την αποτροπή της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ...
Η εκτίμηση αυτή, υπερβαίνει τις παρουσίες που καταγράφηκαν στο "ΤΙΤΑΝΙΑ", ουσιαστικά τοποθετεί το πολιτικό πλαίσιο των συμμαχιών, ως κομβικό σημείο της περαιτέρω πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάρτηση πάντα με την κοινωνία και τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από "παρωχημένα πολιτικά σχήματα".
Αυτό που κρίνεται ως ιδιαίτερα αισιόδο� �ο από στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι το γεγονός ότι με αφορμή τη ΔΕΗ, δημιουργείται ένα κοινωνικό κίνημα το οποίο υπερβαίνει κομματικές διαχωριστικές γραμμές και το οποίο πλέον δείχνει ικανό να παίξει ρόλο όχι απλώς παραστάτη, αλλά κυρίως το ρόλο του δημιουργού εξελίξεων. Υπό το πρίσμα αυτό η αισιοδοξία της επόμενης μέρας απομένει να αποκτήσει έντονα πολιτικά - κινηματικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν θα εξαντληθούν στο θέμα της ΔΕΗ, αλλά θα αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό κατά της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που προβλέπεται μεστή από πολιτικά γεγονότα.
Ενθαρρυντικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης είναι το γεγονός ότι ακόμα και δυνάμεις που βλέπουν με καχυποψία τα περί συμμαχιών, έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση για τη ΔΕΗ (π.χ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ), πιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό ότι " μπορούμε να βρισκόμαστε στους κοιν ωνικούς αγώνες, χωρίς συμφωνίες κορυφής", όπως και η προσεκτική και κομψή "απουσία" της ΔΗΜΑΡ, αφού στην επιστολή του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ προς τον ομόλογό του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα καθίστατο σαφές ότι "πρέπει να ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου, αλλά σε μια στενή κομματική εκδήλωση δεν μπορούμε να παραβρεθούμε".
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε τον "δικαιολογητικό λόγο", και όπως εκτιμούν στελέχη της Κουμουνδούρου "ο δρόμος για την προσέγγιση των δύο χώρων έχει ανοίξει". Ενισχυτική της άποψης αυτής είναι και η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών υποστήριξε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συμπτώσεις με άλλους χώρους" και ο ίδιος προτείνει "προγραμματικό διάλογο Αριστεράς - Κεντροαριστεράς".
Συνεργάτες του προέδρου του κόμματος εκτιμούν σε συζητήσεις ότι "μοιραία σε αυτό τον διάλογο θα ακολουθήσουν και δυνάμεις που είναι ακόμα εγκλωβισμένες στο ΠΑΣΟΚ και οι οποίες διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας του", θέτοντας επι της ουσίας το θέμα του επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης που θα πάρει η ελληνική κοινωνία και η πολιτική. "Η θα αφήσουμε τη κοινωνία να στραφεί στη συντηρητική δεξιά, με άξονα τις μνημονιακές πολιτικές, ή θα την οδηγήσουμε σε αριστερές επιλογές αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του". Ευθεία πρόκληση σε όσους εντός ΠΑΣΟΚ αναζητούν τρόπους προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονα ανοικτό προσκλητήριο στην εκλογική βάση του ΚΚΕ να " υπερβεί τις αγκυλώσεις της ηγεσίας της".
Υπό το πρίσμα αυτό μάλλον κρίνεται απόλυτα θετική η απόφαση της κεντρικής επιτ ροπής στην η οποία επισημαίνεται"λόγω των κρίσιμων συνθηκών που διαμορφώνονται η γραμματεία του κόμματος και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση ώστε το κόμμα να αντιμετωπίσει συλλογικά και θεσμικά οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει".
Σύμφωνα με πληροφορίες η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος "οδεύει" προς αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και είναι αρκετά πιθανόν να υπάρξει και αλλαγή γραμματέα, από συνεδρίαση της κεντρ ικής επιτροπής, για την οποία θέση "παίζει" το όνομα του απόλυτα επιτυχημένου πρώην ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, ο οποίος συγκεντρώνει "διατασικές" συμπάθειες.


Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment