Σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο εχθρικοί από ποτέ απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πέντε κορυφαίες εφημερίδες από αντίστοιχες χώρες της Ε.Ε. προτείνουν λύσεις για να βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό της Ένωσης.
Κόψτε το Στρασβούργο
Η λειτουργία της ΕΕ εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, εξηγεί ο Guardian, γιατί οι ευρωβουλευτές πρέπει να παραβρίσκονται στο Στρασβούργο για 12 τετραήμερες συνεδρίες το χρόνο.
«Είναι μια γελοία, σπάταλη και αναποτελεσματική διαδικασία» λέει ο Βρετανός ευρωβουλευτής, Έντουαρτ ΜακΜίλα-Σκοτ στον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας, Ίαν Τρέινορ.
Το κόστος είναι 180 εκατομμύρια ευρώ για την ΕΕ. Το κέρδος είναι 20 εκατ. για το Στρασβούργο από το περιφερόμενο τσίρκο των ευρωβουλευτών και των βοηθών τους.
Παρ' ότι πολλοί βουλευτές θέλουν να τελειώσει αυτό, η Γαλλία αρνείται κατηγορηματικά να απεμπολήσει το προνόμιο που της δίνει η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Περισσότερη δημοκρατία
O Κλάουντι Πέρες της El Pais θέτει το ζήτημα του ελλείμματος δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Θυμίζει ότι μια από τις κυριότερες αποφάσεις, αυτή της διάσωσης της Κύπρου με συμμετοχή του τραπεζικού τομέα, ελήφθη όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σχημάτισε ένα πηγαδάκι σε μια γωνιά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Νίκο Αναστασιάδη και τους αντιπροσώπους της τρόικας. Μόνο μετά συμφώνησε σύσσωμο το υπόλοιπο Eurogroup.
Η τριάδα Ευρωκοινοβούλιο-Κομισιόν-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δημιουργεί μια μαύρη τρύπα όπου αυτό το πράγμα που λέμε δημοκρατία απειλείται με εξαφάνιση», σχολιάζει ο ίδιος.
Αδύναμο κοινοβούλιο χωρίς δυνατότητα ελέγχου, αόρατη επιτροπή, αδιαφανές Συμβούλιο που δεν λογοδοτεί, βλέπει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες και διαπιστώνει ότι ο ευρωσκεπτικισμός μεγαλώνει και στο κέντρο και στην περιφέρεια που δοκιμάζεται.
«Είναι ώρα για μία νέα κατανομή της ισχύος, και κυρίως των επιπέδων της δημοκρατίας, μία θέση που τη συμμερίζεται και ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας», όπως σχολιάζει ο ίδιος.
Κοινός στρατός
«Τα χαρτιά των συνθηκών λένε επίσης ότι η Ευρώπη έχει κοινή διπλωματική γραμμή αλλά, ακόμα και αν καταφέρει να γίνει πραγματικά κοινή, της λείπει ένας κοινός στρατός», σημειώνει ο Φίλιπ Ρικάρντ για την Le Monde.
Η Βρετανία και η Γερμανία φαίνεται να πιστεύουν ότι η προστασία της Ηπείρου πρέπει να εναποτεθεί στα χέρια του ΝΑΤΟ. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, ωστόσο, η Le Monde κρίνει ότι οι 27, αν όχι να συγκροτήσουν κοινή δύναμη, τουλάχιστον να βρουν τρόπους να δαπανούν πιο έξυπνα τα χρήματα σε αυτόν τον τομέα.
«Η κοινή πορεία EADs και BAE, για παράδειγμα, θα δημιουργούσε ένα γίγαντα, αλλά η Γερμανία είπε όχι», σχολιάζει ο ανταποκριτής.
Ένα ευρωπαϊκό app
Όσοι από τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ έχουν smartphone, χρειάζονται μια κοινή πανευρωπαϊκή εφαρμογή, κατά τον Μαρκ Ράις – Όξλεϋ από τον Guardian.
Θα πρέπει να τους δίνει χρηστικές πληροφορίες για την καθημερινότητά τους, που θα θυμίζουν στους πολίτες πόσο άλλαξε η ζωή μέσα στην κοινή αγορά και την Ένωση –και πόσο ίδια θα ήταν χωρίς αυτή.
Η Ευρώπη κατά τον αρθρογράφο έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. «Η Ευρώπη δεν πείθει τους πολίτες για τα μεγάλα, καθώς αγωνίζεται να εξειδικεύσει τα μικρά, που αγγίζουν την ζωή των πολιτών. Μη τους λες τι κάνουν για την Ευρώπη, αλλά τι κάνει η Ευρώπη για αυτούς», γράφει.
Μια καινοτόμος ιδέα
Ο Άνταμ Λετσζίνσκι της Gazeta Wyborcza, παρατηρεί ότι μετά την κρίση «σταματήσαμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μιλάμε μόνο για το χρήμα». Στις ατελείωτες συζητήσεις για τις διασώσεις «δεν γινόταν αναφορά σε καμιά ιδέα που θα ενώσει την Ευρώπη, εκτός από την ιδέα της κοινής αγοράς».
Η Ευρώπη χρειάζεται μια ιδέα που θα δώσει στους Ευρωπαίους σύμβολα και στόχους, που θα προκαλέσουν αισθήματα αλληλεγγύης. Ο Πολωνός ανταποκριτής παραδέχεται πως δεν γνωρίζει ποια είναι αυτή η ιδέα, αλλά αν δεν βρεθεί, κάθε κρίση θα απειλεί το κοινό οικοδόμημα με κατάρρευση.
Europe FC United
Η ιδέα μιας πανευρωπαϊκής ομάδας για το πιο δημοφιλές σπορ είχε μπει από τη δεκαετία του 1970, αλλά ατόνησε. Τώρα όμως η UEFA σκέφτεται να αλλάξει από το 2016 το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ώστε να διεξάγεται σε πολλές χώρες. Και είναι φυσικά και το Champions League που ενώνει κάθε εβδομάδα εκατομμύρια Ευρωπαίους, αλλά μια κοινή ομάδα απέχει πολύ ακόμη, γράφει ο Πάολο Μπρουσόριο για την La Stampa.
Πηγή: Guardian
Πηγή: http://www.ramnousia.com/
No comments:
Post a Comment