Friday, February 27, 2015

CNBC: Ελλάδα, μια χώρα που χάνει τα καλύτερα μυαλά της

CNBC«Φανταστείτε μία χώρα να χάνει όλους τους αποφοίτους πανεπιστημίων της». Ποια είναι αυτή η χώρα; Η Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, που καταγράφει τη «φυγή μυαλών» από τη χώρα μας προς το εξωτερικό, λόγω της τεράστιας ανεργίας.


«Δε θέλω ποτέ να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δεν υ� �άρχουν ευκαιρίες. Το ποσοστό ανεργίας για του κάτω των 24 ετών είναι 50%», δηλώνει στο CNBC η Νεφέλη Βαρχαλίτη, που σπουδάζει σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, περίπου 160.000 με 180.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Σύμφωνα με μελέτη του Endeavor Greece, περίπου το 71% αυτών έχουν μεταναστεύσει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο 29% σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, αλλά και στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

«Δυστυχώς, αυτά τα μυαλά δεν μπορούν να διατηρηθούν, γιατί η οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει και δεν υπάρχει κανείς να δημιουργήσει προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας», υποστηρίζει ο Λόης Λαμπριανίδης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Είναι ένας φαύλος κύκλος».

Ωστόσο, κάποιοι ονειρεύονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ελπίζοντας να αλλάξουν οι συνθήκες. «Από τότε που έφυγα το 2006, περιμένω να γίνουν καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα ώστε να μπορέσω να επιστρέψω. Μέχρι τότε, είναι λογικό να μείνω στην Ολλανδία», δηλώνει ο Μανώλης Πρατσιν άκης, που δουλεύει στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Όμως και ο ίδιος αναγνωρίζει πως «τέτοιες δραματικές αλλαγές δεν μπορούν να συμβούν σε ένα ή δύο χρόνια. Είναι μια πολύ μακρά διαδικασία». 

Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment