Το Σχέδιο Μετάβασης (Transition Project) αφορά τη μετάβαση μιας περιοχής (πόλη, χωριό) σε μια μορφή ζωής που δεν εξαρτάται από το πετρέλαιο και είναι αυτάρκης και ανθεκτική ως προς τις επιδράσεις από τον εξωτερικό κόσμο.
To Transition Video αποτελεί κομμάτι του Μεταβατικού Κινήματος που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί αντικείμενο μίας εκ των ομάδων μας.
Το βίντεο παρουσιάζει ένα διαφορετικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής και της Οικονομικής Κρίσης μέσω της αύξησης της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων μας.
Η μετάφραση της ταινίας έγινε από την μεταφραστική ομάδα του Free and Real.
Η παρουσίαση έχει να κάνει με το να καταλάβουμε λίγο καλύτερα την έννοια της πρωτοβουλίας μετάβασης, το υπόβαθρο και πάνω σε τι έχει χτιστεί.
Η πρώτη επίσημη πόλη μετάβασης ήταν το Totnes στην Αγγλία και από κει και μετά σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σαν ιός, πρώτα στην Αγγλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά σε όλο τον κόσμο. Αυτό που συμβαίνει συχνά όταν ξεκινάει μια πρωτοβουλία μετάβασης σε μία περιοχή, είναι ότι αυτή η περιοχή επηρεάζει τις άλλες γύρω της και ξεκινάει ουσιαστικά μια αλυσιδωτή αντίδραση.
Επομένως αυτό που έχει δείξει η εμπειρία από τη Μετάβαση είναι πως:
Με μία μικρή ώθηση τη κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος, ο κόσμος μπορεί να ξεκινήσει να κινείται!
Αυτή τη στιγμή οι πρωτοβουλίες ξεπερνάνε τις 300…
Η ιδέα της μετάβασης έχει βασιστεί σε 4 βασικές παραδοχές/ υποθέσεις.
Η πρώτη λέει πως η ζωή με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση είναι αναπόφευκτη. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια μορφή παραγωγής ενέργειας η οποία να μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο εξ ολοκλήρου έχοντας ως δεδομένη την συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας του πλανήτη. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και πως θα είναι η ζωή με λιγότερους διαθέσιμους πόρους και γι' αυτό το λόγο το πιο σοφό είναι να δράσουμε πριν γίνει κάτι τέτοιο και βρεθούμε προ εκπλήξεως.
Η δεύτερη λέει πως, κοιτώντας τις κοινωνίες μας και τις ζωές μας, βλέπουμε πως είναι άμεσα εξαρτημένες από εξωτερικούς παράγοντες. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις κοινωνίες μας να αντιμετωπίσουν τις επιδράσεις της κορύφωσης του πετρελαίου, να αντιμετωπίσουν μεγάλες αυξήσεις σε τιμές τροφίμων και καυσίμων για το λόγο ότι δεν έχουμε, σε επίπεδο κοινοτήτων, την τεχνογνωσία να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες. Οι κοινωνίες μας δεν έχουν την ικανότητα να είναι ελαστικές και ευπροσάρμοστες σε αλλαγές και πιέσεις από το εξωτερικό περιβ� �λλον.
Η τρίτη λέει ότι πολύ απλά είναι τέτοιες οι συγκυρίες, ώστε τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε συλλογική δράση, ως ομάδες και ως κοινότητες. Οι συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές και πολιτικές κρίσεις δεν μας αφήνουν πλέον και πολλά περιθώρια να μείνουμε άπρακτοι.
Και τέλος η τέταρτη λέει πως ξεκινώντας από σήμερα μπορούμε να σχεδιάσουμε τις ζωές μας με τέτοιο τρόπο ώστε η ποιότητα ζωής μας στο μέλλον όχι μόνο να μην είναι χειρότερη, λόγω μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά ο κόσμος να είναι πιο ευτυχισμένος και λιγότερο αγχωμένος, να υπάρχει περισσότερη σταθερότητα και ένα καλύτερο περιβάλλον στο οποίο θα ζούμε. Ουσιαστικά αυτό που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το μέλλον μας καλύτερο είναι να δουλέψουμε όλοι με γνώμονα τη συλλογικότητα.
Για να σώσουμε τον πλανήτη, δε χρειαζόμαστε ούτε τεχνολογικά θαύματα, ούτε μεγάλα κεφάλαια. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μία ριζική αλλαγή στο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
Οι 6 αρχές που καθορίζουν την έννοια της μετάβασης και τη κάνουν ξεχωριστή, είναι:
1. Το Όραμα
Αυτή η αρχή είναι πάρα πολύ σημαντική για το μοντέλο μετάβασης επειδή ουσιαστικά βοηθά τους ανθρώπους να οραματιστούν την κοινότητα τους όπως θα ήθελαν να είναι και να ξεκινήσουν να δουλεύουν πάνω σε αυτό, προσπαθώντας να φτάσουν εκεί. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα που έχουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να φτάσουν.
2. Συμπερίληψη
Τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όπως η κλιματική αλλαγή και η λήξη της περιόδου του φθηνού πετρελαίου, είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εάν δεν κάνουμε την υπέρβαση και δεν προσεγγίσουμε άτομα τα οποία είναι έξω από τον κοινωνικό μας περίγυρο και τις παρέες μας.
3. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης
Η ευαισθητοποίηση θα γίνει με προβολές, ομιλίες και συναντήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να μην θεωρήσουμε πως ο κόσμος γνωρίζει για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, για περιβαλλοντικά, οικονομικό- πολιτικά, κοινωνικά και άλλα τέτοια ζητήματα και να προσπαθήσουμε να τον πληροφορήσουμε με έξυπνο και διδακτικό τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει μόνος του να συμπεράσματά του.
4. Τοπική Ανθεκτικότητα
Το θέμα της ανθεκτικότητας ουσιαστικά αφορά στο να μπορούν οι κοινωνίες να ανταπεξέλθουν και να επηρεαστούν όσο το λιγότερο γίνεται από εξωτερικές επιδράσεις, έτσι ώστε να παραμένουν σταθερές και λειτουργικές και να είναι όσο πιο αυτάρκεις γίνεται. Η ανάγκη για ανθεκτικότητα λειτουργεί μαζί με την ανάγκη για μείωση της χρήσης και εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι δηλαδή τέτοια η φύση αυτών των δύο προβλημάτων που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν παράλληλα.
5. Ψυχολογική Ενσυναίσθηση
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ο άνθρωπος να νιώθει μια αίσθηση αδυναμίας και απομόνωσης λόγω του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε παγκόσμια. Αυτό γενικά προκαλεί μια δυσκολία στον άνθρωπο στο να πάρει την απόφαση να δράσει και συνήθως τον οδηγεί στην απάθεια και την απραξία. Το μοντέλο μετάβασης αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σε τρία στάδια.
Αρχικά, δημιουργεί ένα θετικό όραμα.
Δεύτερον, δημιουργεί χώρους όπου ο κόσμος θα νιώθει ασφαλής και περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που θα τον 'νιώθουν'.
Τρίτον, επιβραβεύει για τις πράξεις και τις δράσεις που γίνονται σε επίπεδο κοινότητας και παράλληλα δίνει την ευκαιρία να γιορτάζονται από όλους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το άτομο νιώθει μια αίσθηση συλλογικότητας, έναντι της αίσθησης της απομόνωσης και της μοναξιάς.
6. Αξιόπιστες και κατάλληλες λύσεις.
Τελευταίο από τις βασικές αρχές, είναι η σημασία της λύσης. Δηλαδή μετά τη συνειδητοποίηση του πόσο τρομακτικά είναι τα πράγματα, πρέπει να προσέξουμε πολύ να επισημάνουμε το κομμάτι της λύσης, έτσι ώστε να μην αφήσουμε στον κόσμο μια άσχημη αίσθηση.
Πολλές φορές οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις λύσεις σε δύο επίπεδα. Στο ατομικό και στο κυβερνητικό. Αυτό που μας λέει η μετάβαση είναι ότι λύσεις μπορεί να προκύψουν από ένα ενδιάμεσο στάδιο, δηλαδή από το κοινοτικό επίπεδο.
Πηγή: http://www.ramnousia.com/
No comments:
Post a Comment